بعد از شیوع کرونا در چین در دی ماه سال ۱۳۹۸ و متعاقب شیوع آن در سطح جهان ترکیه با تاخیری چند ماهه از آغاز این بیماری خبر داد. اولین مورد ابتلا به کرونا در ترکیه اوایل فروردین ماه سال گذشته اعلام شد.
قبل از اعلام رسمی همه گیری کرونا، مسوولان ترکیه تدابیری که در هنگام شیوع کرونا می بایست اتخاذ شود را اعلام کرده بودند و این تدابیر بعد از اعلام رسمی کرونا در این کشور به اجرا گذاشته شد.
در آن زمان و قبل از اعلام رسمی ابتلا به کرونا احزاب مخالف و گروههای مخالف ادعای وجود موارد کرونا در این کشور را مطرح کرده بودند ولی بعد از اعلام رسمی ابتلا این ادعا جای خود را به ادعاهای پنهانکاری مسوولین ترک در اعلام موارد واقعی ابتلا به کرونا داد .
با پایان موج نخست کرونا در ترکیه دولت این کشور تدابیر به شدت سختگیرانه ای که از آوریل تا جولای ( ۱۲ فروردین تا نهم مرداد ماه) اتخاذ کرده بود را با بازگشایی مجدد اماکن عمومی کاهش داد.
در دو ماهی که دولت ترکیه تدابیر مقابله با کرونا را اتخاذ کرد بسیاری از مراکز کسب و کار و اماکن عمومی شامل رستورانها، کافه ها، کافی شاپ ها، سالن های ورزشی، سونا، استخر، سینماها، تئاترها، آرایشگاه ها و دیگر اماکن عمومی تمامی تعطیل بود و در یک دوره زمان بندی شده تا اواسط ماه جولای بجز برخی فروشگاه ها تمامی اماکن عمومی باز شد. در این دوره مجددا پروازهای داخلی و خارجی هم از سر گرفته شد.
بعد از ماههای تابستان دولت آنکارا مجددا یک رشته تدابیر جدید برای مبارزه با کرونا را که شامل تعطیلی مجدد برخی مشاغل و کسب و کارها بود، به اجرا گذاشت ولی این تدابیر نیز با شروع ماه مارس ( اسفند و فروردین) لغو شد.
در این دوره دولت آنکارا با تقسیم استانهای این کشور به استانهای آبی، زرد، نارنجی و قرمز سعی کرد که به فراخور توسعه کرونا در استانهای مختلف، تدابیر ویژه متناسب با همان مناطق را به کار ببندد. در این دوره در تمامی استانها همانند دوره قبل از کرونا ممنوعیت تعطیلات آخر هفته لغو شد و تنها در استانهای قرمز و پرخطر ممنوعیت در روزهای یکشنبه برقرار بود. علاوه بر این, ممنوعیت کامل مسافرتی نیز در سطح ترکیه لغو شد. در این دوره ادارات با ظرفیت کامل و با حضور کامل کارکنان کارهای خود را انجام دادند.
در شروع این مرحله که به موازات واکسیناسیون عمومی آغاز شد، تعداد روزانه مبتلایان حدود سه هزار نفر بود، اما به یکباره سرکشی کرونا بار دیگر اوج گرفت و در طول تنها شش هفته از لغو محدودیتهای یاد شده در ۱۰ روز گذشته تعداد مبتلایان روزانه به بیش از ۵۰ هزار نفر رسید و تعداد مرگ و میر روزانه ناشی از کرونا نیز به گفته مسوولان رسمی بیش از ۲۰۰ نفر رسید و ایام پرخطری را بار دیگر رقم زد.
در حال حاضر تمامی استانهای ترکیه بجز یکی دو استان همگی در وضعیت قرمز قرار دارند و مناطق پرخطر هستند. روزگذشته شورای عالی علمی که وضعیت کرونا در ترکیه را بررسی کرده و با وضعیت جاری پیشنهادهایی برای اجرا به هیات دولت ارایه می کند، تشکیل جلسه داد و پیشنهادهای خود را آماده کرد. این پیشنهادها در نشست امروز کابینه بررسی خواهد شد .
به گفته کارشناسان تدابیر جدی می باید اتخاذ شود چرا که ادامه وضعیت فعلی در یک مدت زمان کوتاه می تواند نظام بهداشتی ترکیه را فلج کند.
دائر بودن ادارات و از بین رفتن ترس عمومی عوامل اصلی شیوع دوباره کرونا
کارشناسان مهمترین دلایل افزایش موارد کرونا در جامعه ترکیه را در سه مورد می بینند. اولین دلیل برای این مساله از دید کارشناسان ارایه خدمات در ادارات دولتی با کل ظرفیت بود. دلیل دوم که به طور عمده احزاب سیاسی و کارشناسانی که با حزب حاکم عدالت و توسعه مخالف هستند ارایه می کنند برگزاری کنگره هایی مختلف استانی و مرکزی برخی احزاب و در راس آنها حزب عدالت و توسعه بود. به ادعای برخی کارشناسان در ماههای گذشته کنگره های حزبی با شرکت هزاران نفر برگزار شد و این مساله یکی از مهمترین دلایل در گسترش کرونا بود. فوت برخی از مقامات احزاب سیاسی در استانهای مختلف نیز می تواند شاهدی بر این ادعا باشد.
این کارشناسان می گویند فرو ریختن ترس مردم از کرونا نیز یکی از دلایل توسعه کرونا در هفته های اخیر در سطح ترکیه بود.
پنهانکاری در ارائه آمار فوتی ها
در رسانه های اجتماعی ترکیه در هفته اخیر مساله پنهانکاری در اعلام تعداد فوتی های ناشی از کرونا بار دیگر و به طور جدی مطرح شده است. کاربران رسانه های اجتماعی با اشاره به اینکه در آلمان و یا فرانسه با ۳۰ و یا ۴۰ هزار مبتلای روزانه تعداد فوتی ها بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر اعلام می شود، می گویند که در ترکیه با ابتلای روزانه ۵۰ هزار نفر تعداد فوتی ها ۲۲۰ نفر اعلام می شود و عدم تناسب منطقی در ارقام اعلامی از سوی ترکیه در مقایسه با آمارهای جهانی وجود دارد. در روزهای اخیر حتی ادعاهایی مبنی بر اینکه تعداد واقعی فوتی های ناشی از کرونا در ترکیه برخلاف رقم اعلامی ۳۳ هزار نفر بیش از ۱۰۰ هزار نفر نیز مطرح می شود.
جولان کرونای انگلیسی در ترکیه و احتمال شیوع نوع ترکیه ای
به گفته مسوولین ترکیه نمونه جهش یافته انگلیسی، برزیلی و آفریقای جنوبی ویروس کرونا در استانهای مختلف ترکیه مشاهده شده است ولی بیشترین مورد نمونه جهش یافته انگلیسی است. هر چند در هفته های گذشته گفته شد که می توان از نمونه ترکی جهش یافته کرونا نیز سخن به میان آورد، ولی این مساله تاکنون در هاله ای از ابهام باقی است و توضیحی در این زمینه ارایه نشده است.
واکسیناسیون عمومی
در حال حاضر واکسیناسیون عمومی در ترکیه نیز آغاز شده و تاکنون بیش از ۱۸ میلیون دوز واکسن تزریق شده است، ۷.۵ میلیون نفر دو نوبت خود را دریافت کرده اند و به گفته فخرالدین کوجا وزیر بهداری ترکیه آزمایش مرحله دوم واکسن ساخت ترکیه در روزهای آتی آغاز خواهد شد.
وزیر بهداری ترکیه هدف آنکارا در واکسیناسیون را واکسیناسیون تا گروه سنی ۳۰ الی ۳۵ تا پایان ماه ژوئن ( مرداد ماه) اعلام کرده است.
وی در سخنان شب گذشته خود با عنوان اینکه تاکنون بیش از ۲۶ میلیون دوز واکسن چینیی سینوواک وارد ترکیه شده و این میزان افزایش نیز خواهد یافت، گفت: برای ماه ژوئن ۳۰ میلیون واکسن بیون تک به ترکیه وارد خواهد شد.
به گفته کارشناسان آگاه با درنظرگیری قدرت اقتصادی ترکیه در نشست روز جای هیات دولت نیز به احتمال فراوان تدابیری که در سال گذشته و در مرحله نخست شیوع کرونا اتخاذ شده بود، اتخاذ خواهد شد و احتمال تعطیلی کامل دوائر دولتی و کارخانه ها و مراکز تولید دور از انتظار نخواهد بود.
Wednesday, 4 October , 2023