بچه که بودم مادرم قول یک روز گشت و گذار در بازار مسقف تبریز را میداد عظمت این مکان در مقابل خردسالی من چیزی شبیه وسعت تمام دنیا بود.
دست در دست مادرم در بازار چرخی میزدیم و حکایت هر تیمچه برایم روشن میشد. عطر ناب گل محمدی و ترمههای رنگی آویزان، هوش از سرم میپراند. البته بیشتر وسوسه عروسک و اسباب بازیهایش بودم سالها گذشت و من فهمیدم بازار مسقف تبریز تنها بزرگ نیست بلکه وسعتی به بلندای تاریخ دارد.
امروز گشت و گذار در بازار را برای خودم قول دادم افسوس از آن روزی که آتش به جان حجرههای بازار افتاد مقابل دالان میانه، مدقالچی و کمپانی با میلههای آهنی حصار شده برخی از حجره داران با چرخ دستی اجناس باقی مانده را حمل کرده و برخی خاکستر از در و روی مغازه میزدایند این قصه امروز ایکی قاپیلار است بغضهایی که در گلو مانده و حجره دارانی که در فکر فرو رفتهاند.
وقتی شنیدم ایکی قاپیلار آتش گرفته عقلم به چیزی قد نداد جز این مارهای خزیده که به هم پیچیدهاند و وجود گالنهای نفت، سوز سرما که میشود حجره داران با علاءالدین و یا پیک نیک گرم میشوند تنها یک جرقه کافی است تا بازار را به خاک سیاه بنشاند و یا کابلهای برق که از سر و دیوار بازار تبریز آویزان شده است خود برای یک خطر دیگر مهیا شده است.
آجر به آجر حجرهها سیاه هست از پشت کرکره دالان حاج رحیم چند پیرمرد را میبینم که در حین سر و سامان دادن به اجناس حجره، نگاهی هم به بیرون دارند این فرصت را غنیمت شمرده و به سراغشان میروم میگویند خداروشکراین دالان طعمه حریق نشده ولی حجرههای برخی با تمام اجناس در آتش سوخته است.
مرد میانسالی مقابل حجره سوخته خود ایستاده کاملاً مشخص است که تمام اجناس سوخته است این را از سیاهی و خمیده شدن کرکره حجره فهمیدم صاحب این حجره میگوید: اجناس ام هم در انبار و هم در حجره به طور کامل سوخته است از این بابت قدری خوشحال است که حجره بیمه دارد اما از طرفی هم سوختن تمام سرمایه را در آتش با چشم خود دیده است این برایم بسیار دردناک بود.
در رابطه با آخرین وضعیت بازار تبریز سراغی از سازمان آتش نشانی و مدیریت بحران گرفتیم.
نصب شیرهیدرانت و جعبه تجهیزات در بازار مسقف تبریز
معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری تبریز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: از وقوع آتش سوزی در سال ۸۸، سازمان آتش نشانی به اقداماتی نظیر نصب ۱۷ شیرهیدرانت داخل بازار، نصب ۲۷ تا ۳۰ شیر هیدرانت در پیرامون بازار همت کرده که در اطراف بازار حدود ۴۰ شیر هیدرانت وجود دارد.
جلیل ستاری بیان کرد: علاوه بر اقدامات انجام گرفته طی سالهای گذشته، نصب جعبه تجهیزات و تحویل قفل جعبهها به بازاریان برای کاهش گستردگی آتش در وقوع حادثه تا رسیدن نیروهای آتش نشانی داده شده در بازار تبریز، علاوه بر نصب شیر هیدرانت، جعبههای تجهیزات و شیرهای خروجی آب حدود ۸۰ تا ۹۰ جعبه خاموش کننده قرار دادهایم که با وجود ۲ خاموش کننده در هر جعبه، ۱۷۰ خاموش کننده در کل بازار وجود دارد.
حضور اکیپهای گشت آتش نشانی
ستاری با تأکید بر آموزش مقدماتی و اطفا حریق اهالی بازار طی سالهای گذشته افزود: اطفا حریق بازار تبریز در ۵ ساعت به اتمام رسیده اما با توجه به محل حادثه، عملیات لکهگیری به طول انجامیده است که هنوز نیز نیروهای آتشنشانی در محل حادثه مستقر بوده به محض مشاهده آتش زیر خاکستر نسبت به اطفا آن اقدام میکنند.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری تبریز با اشاره بر آغاز اجرای طرحهای مختلف برای جلوگیری از نبود چنین حوادثی افزود: علاوه بر تمامی اقدامات انجام گرفته از سوی این سازمان، اکیپهای گشت آتش نشانی تا پایان ساعات کاری در بازار حضور دارند.
اعلام علت حادثه در روز چهارشنبه
مدیر کل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر، با اشاره بر جلسات صورت گرفته در محل فرمانداری در ادامه پیگیری امور مرتبط با آتش سوزی بازار تبریز بیان کرد: با مطرح شدن مسائل و مشکلات با حضور نمایندگان بازاری و دستگاههای ذی ربط طبق مصوبه استاندار و شهردار کلانشهر تبریز طی ۱۰ روز آینده، ۱۲۵ باب مغازه از مغازههای بازار مشروطه، صاحب الامر و مجتمع صدرا طی مدت یک سال به صورت رایگان در اختیار حجره دارانایکی قاپیلار قرار میگیرد تا به کسب و کار خود ادامه دهند که در این راستا قول مساعد برای استحصال وام و معاف از مالیات در دستور کار قرار گرفت.
محمدباقر هنربر ضمن تاکید بر اینکه علت حادثه ساعت ۹ روز چهارشنبه از سوی سازمان آتش نشانی اعلام خواهد شد افزود: بعد از اعلام علت حادثه بحث خسارت و پرداخت آن بررسی خواهد شد و شهرداری نسبت به آواربرداری اقدام خواهد کرد در نهایت بعد از عملیات آوار با توجه به اخذ مجوز برای بنای محل آتش سوزی از سوی سازمان میراث فرهنگی، نسبت به بازسازی این بازار اقدام خواهد گردید.
شنیدن صدای یا الله باربران، ریتم دل نواز این بازار بود اما امروز هر چه بود سکوت بود به جز چند باربر در بازار نبود هر چه بود از آتش بود و ویرانی، شکستگی شیشه حجرهها، بغض حجره داران و سیاهی خاکستر زخم بر دلم زد زخمی که مرهمی ندارد به جز دیدن رونق دوباره این حجرهها.
همه به خوبی به یاد داریم که همین حجرهها در سال ۸۸ طعمه حریق شده بودند حال بعد از گذشت ۱۰ سال بار دیگر برای بار دوم در آتش سوختند اگر کمبود نظارت، اهمیت ویژه و ادبیات لازم برای کاهش خطر به این اثر تاریخی داده میشد برای بار دوم شاهد چنین حادثه ناگواری نبودیم.
- نویسنده : آناهیتا رحیمی
- منبع خبر : مهر
Thursday, 19 September , 2024