«اکبر کرامتی» روز پنجشنبه در اولین جشنواره رویش ایدههای فناورانه سیب مراغه افزود: ۹۲ درصد ارقام سیب استان ارقام «رد» و «گلدن» است که در ردیف ارقام دیررس یا بسیاردیررس قرار دارد.
وی اضافه کرد: بر همین اساس همه محصول سیب استان در یک بازه زمانی ۳۰ تا ۴۰ روزه برداشت شده و مسایل پشتیبانی، تامین کارگر، حمل و نقل و انبارداری دچار فشار زیادی میشود و حتی عرضه و تقاضا نیز در بازار به هم میخورد.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از ارقام تجاری زودرس و میانرس کمک میکند تا این فشار از یک بازه زمانی محدود به گستره زمانی بیشتری انتقال یابد، بیان کرد: جانمایی درست باغات و افزایش تنوع ارقام نیز ضروری است.
به گفته وی بیشتر باغات سیب استان پایه بذری هستند و حجم سبز زیادی در باغات اشغال میکنند؛ علاوه بر دیررس بودن، راندمان تولید آنها در مقایسه با ارقام پاکوتاه پایینتر است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی تاکید کرد: اگر در اصلاح و حذف و جایگزینی باغات بتوانیم از ارقام پاکوتاه استفاده کنیم، راندمان تولید افزایش خواهد یافت؛ ضمن توجه به اینکه در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، توسعه باغات ممنوع است و نباید باغهای جدید ایجاد شود.
«کرامتی» از پژوهشگران درخواست کرد که در زمینه کاشت ارقام جدید وارد عرصه شوند تا باغات ما به باغهای اقتصادی تبدیل گردد.
وی به مدیریت بهباغی نیز اشاره و بیان کرد: در باغات قدیمی، هزینهها بالاست و استفاده از نهادهها و پایین بودن نرخ مکانیزاسیون نیز این هزینهها را افزایش داده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی به ضایعات مرحله برداشت سنتی هم اشاره کرد و افزود: استفاده از ارقامی که برداشت مناسب داشته باشد، بسیار حائز اهمیت است تا ضایعات به حداقل برسد.
«کرامتی» اضافه کرد: مرحله پس از برداشت هم الزاماتی دارد و نحوه بستهبندی، نحوه حمل به سردخانه و شرایط نگهداری در کیفیت محصول اثرگذار است.
وی با تاکید بر اینکه سردخانههای اتمسفر برای نگهداری سیب بسیار مناسبتر هستند، بیان کرد: این سردخانهها گاز «اتیلن» را خارج میکنند و آسیب محصول کاهش مییابد اما هزینههای بسیار زیادی به باغدار تحمیل میکند.
به گفته وی در برخی از کشورها برای کنترل اتمسفر از تجهیزات جدید استفاده میشود و برای نمونه در کشور ترکیه، هزینههای نگهداری و آسیبها به حداقل رسیده است.
«کرامتی» با بیان اینکه سیب در زمینه صنایع تبدیلی باید فرآوردههای متنوعی داشته باشد، افزود: باید از فرآوردههای جانبی بهره بگیریم تا اقتصاد کشاورزی استان را بهرهمند کنیم.
وی این را هم بیان کرد که نحوه بستهبندی و بازاریابی سیب نیز با مشکلات متعددی مواجه است و با ظرفیت دانشگاه باید در این زمینه نیز گام برداشته شود.
Thursday, 19 September , 2024