رئیس‌جمهور ترکیه طی سخنانی در مراسم افتتاح بخش آسیایی پروژه خط لوله انتقال گاز طبیعی ترانس آناتولی (تاناپ) گفت: رویکردی که یک قطره نفت را با ارزش‌تر از یک قطره خون انسان می‌داند، نمی‌تواند حامی صلح در جهان باشد.

اردوغان با اشاره به مسائل منطقه مدیترانه شرقی و جزیره قبرس افزود: ترکیه به هیچ عنوان اجازه نقض حقوق خود و جمهوری قبرس ترک شمالی را نخواهد داد. برخی‌ها سعی می‌کنند به جای تقسیم عادلانه منابع انرژی موجود در شرق مدیترانه، تنش و درگیری به وجود آورند. امکان تقسیم عادلانه وجود دارد، اما برخی با زبان تهدید و سیاست شانتاژ وارد می‌شوند. هیچ کشوری فوق قانون نیست. از حقوق ترکیه دست نمی‌کشیم. اجازه نقض حقوق ترک های قبرس را نمی‌دهیم و به حقوق دیگران نیز تعرض نمی‌کنیم».

رئیس‌جمهور ترکیه در مورد امضای توافق با دولت لیبی نیز اعلام کرد: مفاد این توافق نیز اجرا خواهد شد و از حفاری های نفتی ما به جای درگیری و خون، صلح و رفاه فوران خواهد کرد. هر چقدر هم فریاد بزنند کشتی‌های خود را از مدیترانه شرقی نخواهیم کشید.

رئیس‌جمهور ترکیه همچنین پروژه خط لوله انتقال گاز طبیعی ترانس آناتولی را بارزترین ویژگی چشم‌انداز صلح آمیز کشورش دانست.

اردوغان درباره اهمیت پروژه خط لوله انتقال گاز طبیعی ترانس آناتولی تصریح کرد: ترکیه و کشورهای منطقه شاهد لحظه‌ای تاریخی است. این پروژه نماد دوستی عمیق بین کشورهای سهیم در آن است. با اجرای پروژه تاناپ انتقال ۱۶ میلیارد مترمربع گاز طبیعی جمهوری آذربایجان به ترکیه و اروپا به واقعیت پیوسته است.

پروژه تاناپ، گاز طبیعی آذربایجان را به ترکیه و سپس اروپا منتقل خواهد کرد. کریدور جنوبی گاز که بخش مهم آن را تاناپ با حدود ۸۵۰ کیلومتر تشکیل می‌دهد ۳۵۰۰ کیلومتر طول دارد و از ۶ کشور عبور می‌کند و هزینه کل آن نیز ۴۰ میلیارد دلار برآورد می شود.

پروژه کریدور جنوبی گاز از فاز دوم میدان گازی شاه دنیز در جمهوری آذربایجان آغاز شده و با خط لوله قفقاز جنوبی، پروژه خط لوله انتقال گاز ترانس آناتولی (TANAP) و خط لوله انتقال گاز ترانس آدریاتیک (TAP) ادامه و توسعه می یابد.

با پایان ساخت خط لوله ترانس آناتولی تا خاک ترکیه در سال ۲۰۱۸، جمهوری آذربایجان سالانه ۶ میلیارد مترمکعب گاز به ترکیه صادر می‌کند. از سال ۲۰۲۰ نیز توسط این خط لوله سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز این کشور به اروپا انتقال خواهد یافت.

شرکت انرژی سوکار (SOCAR) جمهوری آذربایجان ۵۸ درصد، بوتاش ترکیه ۳۰ درصد و بریتیش پترولیوم نیز ۱۲ درصد از سهام این پروژه را در اختیار دارند.