شوراى شهر محل خدمت است ؛ براى خدمت آمده ایم ؛ خدمت به مردم وظیفه و سرلوحه کارى ماست ؛ هم و غم ما خدمت به مردم است و… این ها همه شعارها و سخنانى است که اعضاى شوراى شهر قبل و بعد از برگزیده شدن به مردم مى گویند و اول و آخر اهداف […]

قانون پایستگى خدمت  در شورای شهر

شوراى شهر محل خدمت است ؛ براى خدمت آمده ایم ؛ خدمت به مردم وظیفه و سرلوحه کارى ماست ؛ هم و غم ما خدمت به مردم است و… این ها همه شعارها و سخنانى است که اعضاى شوراى شهر قبل و بعد از برگزیده شدن به مردم مى گویند و اول و آخر اهداف آنان در خدمت خلاصه مى شود. از آنجا که انجام خدمت نیز طبق قانون پایستگى ، انرژى بر است ؛ این یادداشت بر آن شده تا انواع و اقسام خدمت را تا حدودى تعریف نماید.

خدمت در شوراى تعامل !

یادمان نرفته که شوراى شهر سوم تبریز با رویکرد تعامل کار خود را آغاز کرد . جلسات به خوبى پیش مى رفت و در راى گیرى براى مصوبه اى ؛ اکثر ۱۱ عضو آن شورا ، به نشانه تایید مصوبه دست ها را بالا مى بردند و کارها با موفقیت به پیش مى رفت و در واقع این نوع رویکرد به نوعى به خدمت تعاملى براى مردم تعریف شد!
رفته رفته این خدمت تعاملى با همکارى هاى شهردار وقت و شوراى سوم به تعامل اکثریت بر اقلیت تغییر یافت و در این نوع خدمت شورا به دو طیف موافقان و مخالفان شهردار وقت تقسیم شد و جلسات در بیشتر موارد با تنش مواجه شد. حامیان شهردار به نوعى صحبت مى کردند که گویا مخالفان شهردار , چوب لاى چرخ خدمت موافقان شهردار مى گذارند و این قبیل حرکات براى توسعه شهر اصلا مناسب نیست و طیف مخالفان شهردار نیز حرف هاى خاصى مطرح مى کردند که براى مصداق پروژه احداث هتل هفت ستاره در محل باغلارباغى تبریز ، گواهى بر وقوع مجادلات لفظى روى داده در صحن علنى شوراى شهر تبریز بود.

استارت خدمت شوراى چهارم!

در چهارمین دوره شوراى اسلامى شهر تبریز که اعضاى آن از ۱۱ به ۲۱ نفر افزایش یافته بود، اعضا از همان ابتدا رویکرد موفقىاتخاد کردند، طوریکه نیامده موضوعاتى چون کمبود اتاق و محل فعالیت آنان و به دنبال آن تخلیه موزه شهرداری ؛ موجبات دلخورى هنرمندان و فرهنگیان شهر را درپی داشت. یکی اعتقادش این بود که دیوارها و آجرهای عمارت شهرداری به شورا شان ووجه و اعتبار می بخشد و آن دیگری نیز که حاضر نبود اتاقش در موزه باشد اظهار کرده بود که در حیاط عمارت شهرداری چادر زده و به مردم خدمت خواهد نمود!
در ادامه استارت موفق شورای چهارم که سطح علمی و فرهنگی اعضای آن نسبت به شورای قبل ارتقا یافته بود ، طیف خاصی از شورا در مورد انتخاب شهردار تبریز پرده از وجود اختلاف بین اعضا برداشت و شیوه انتخاب شهردار را به زیر سوال برد. رسانه ها نیز بطور جدی به انعکاس اختلافات موجود در شورا پرداختند و مطالبی در باب لزوم حل اختلافات ، منتشر نمودند.

آیت الله مجتهد شبستری به شورائیان چه گفت؟

امام جمعه تبریز در آئین معارفه شهردار جدید این شهر ، در بخشی از سخنان خود به لزوم پایان اختلافات موجود در شورا پرداخته و اظهار کردند: شاید در مورد اجرای پروژه یا مصوبه ای بین اعضا اختلاف نظر باشد که این امر طبیعی است اما نباید شورا محل جدل و مباحث دیگر باشد.
آیت الله محسن مجتهد شبستری افزودند : اقدامات شورائیان نباید طوری باشد که مردم از رائی که در انتخابات داده اند مایوس گردند.

ادامه خدمت

در ادامه خدمات شورای شهر تبریز ، اعضا این بار در مورد روند اداره جلسات به اختلاف نظر رسیدند و کار به جایی رسید که برخی از جلسات شورا در غیاب اعضا برگزار و در موردی نیز به دلیل تحریم جمعی از اعضاء تشکیل نشد!
کم و بیش نیز سخنان جالبی از اعضای شورای شهر در رسانه ها منعکس شد و عضو جوان شورا ، به دلیل اینکه نتوانسته بود برای مردم خدمت کند از مردم عذرخواهی کرد. استاندار آذربایجان شرقی نیز گفت در جلسات شورا حاضر خواهد شد و این وعده نیز در حد شعار باقی ماند.

پایستگی خدمت در شورا

شورایی که برخی از اعضای آن ، مدعی منظومه ای در کهکشان فرهنگ بودند در مورد اساسنامه مرکز پژوهش های شورای شهر تبریز؛ آتش مجادلات را بر افروخته و بار دیگر نتوانستند مسائل را بین خودشان و بدون از جنجال حل کنند. هرچند این اساسنامه تصویب شد و قرار است درمورد محل شورا ، اسفند ماه امسال تصمیم گیری شود ، با این حال اعضا این بار طبق قانون پایستگی خدمت در تلاشند در انجام وظایف تعریف شده شورا کوتاهی نکنند.

در جلسه این هفته شورای شهر تبریز ؛ عضو محترمی از شورا ؛ از شهردار تبریز در مورد ورود افراد جدید به بدنه شهرداری و معاونت های جدید سوال می کند! آن یکی نیز اختصاص ۱۵۰ میلیون تومان برای روستاهای الحاقی را «خجالت آور» توصیف می کند و آن یکی عضو نیز هدف از ایجاد معاونت های جدید در شهرداری و نحوه تعیین مشاورین از شهردار را جویا می شود! و می گوید : در حالی که ۲۱ عضو شورای شهر به صورت رایگان می توانند مشاور شهردار باشند، هزینه این مشاورین برای شهرداری چقدر است؟ عضو دیگر شورا نیز در اعتراض به استفاده از نیروهای بازنشسته در شهرداری؛ به انتخاب مدیران سازمان همیاری و مترو اعتراض می کندو به شهردار تبریز می گوید : از شما خواسته بودیم از بازنشستگان تقدیر کنید و از جوانان دفاع. وی به غیر مرتبط بودن سوابق با انتخاب ها اشاره می کندو تاکید دارد: رفتار اخیر یعنی اینکه نماینده ملت حرف هایت برای خودت! امیدوارم این اقدام در دولت تدبیر، امید مردم را به ناامیدی نکشد!

با تمام این تفاسیر؛ این گونه به نظر می رسد که شورایی که قبل از شهردار تبریز فعالیتش را آغاز کرده و نتوانسته با وحدت رویه و به دور از جنجال های زاید به کار خود ادامه دهد ، چطور و با چه هدفی روند خود را ادامه خواهد داد ؟ آیا عملکرد این شورا ، مصداق جلمه معروف : سالی که نکوست از بهارش پیداست شده یا در بهار خدمتی خود دچار پایستگی خدمت برای خود و اطرافیانشان ؟ و هر یک میخواد به جای وعده های خدمتی که به مردم داده ؛ روندِ اول خدمت برای خود و سپس برای مردم را در پیش گیرد؟

در داستان های کهن ما آمده : روزی فردی مسجدی می سازد و آن یکی می گوید: به مردم بگو که این مسجد را من ساخته ام . سازنده واقعی مسجد می گوید که مسجدی که من در حال احداث آن هستم را چطور به نام تو تمام کنم؟ آن فرد نیز می گوید : پس تو به خاطر خودت خواسته بودی این کار را انجام دهی و هدف رضای الهی نبود! وگر نه نمی گفتی این مسجد را من میسازم!

امید است شورایی که تصمیمات آن حاصل خرد جمعی است را هیچ کس با منیّت به نفع خود صادر نکند و هرگاه که موفق نشد نیز به گردن دیگری نیندازد و با شهامت هریک از اعضا اشتباهات خود را بر دوش گیرند و در برابر عمکرد خود پاسخگو باشند و مهم تر اینکه توجه کنند که : مشک آن است که خود ببوید!