آشیق «علی خداداد مددلو» یکی از هنرمندان و اساتیدی است که با احساس شاعرانه و هنرمندانه و با انگشتان اعجاب انگیزش زینت بخش صنعت زیبای آشیق هاست. وی استاد مجرب و متعصب دنیای آشیقی است. آشیق علی فرزند محمود متولد ۱۳۴۸ شمسی است که از عشایر دشت مغان و از ایل مددلو می باشد. وی […]
آشیق «علی خداداد مددلو» یکی از هنرمندان و اساتیدی است که با احساس شاعرانه و هنرمندانه و با انگشتان اعجاب انگیزش زینت بخش صنعت زیبای آشیق هاست. وی استاد مجرب و متعصب دنیای آشیقی است. آشیق علی فرزند محمود متولد ۱۳۴۸ شمسی است که از عشایر دشت مغان و از ایل مددلو می باشد. وی نزدیک به ۲۵ سال است که در دنیای آشیقی قوپوز می نوازد و اولین آشیقی است که آهنگ های مختلف موسیقی سنتی آذربایجان را به صورت نت و در قالب کتابی با نام «قوپوزون ایلکین مکتبی»، «اولین مکتب قوپوز» منتشر نموده است.
از موسیقی شروع کنیم، از دیدگاه شما موسیقی چیست؟
البته باید بگویم دانشمندان نظریات مختلفی در مورد موسیقی دارند ولی به نظر بنده موسیقی قابل وصف نیست بلکه قابل درک است.
در مورد تاریخچه موسیقی و پیدایش آن چه توضیحی می توانید بدهید؟
طبق تحقیقات انجام شده از طرف دانشمندان و پژوهشگران جهان، انسان قبل از آن که کلام را بیاموزد آوا وجود داشت. اگر به طبیعت دقت کنیم می توانیم صداهای موسیقی را بشنویم. پس می توانیم بگوییم که موسیقی با آفرینش انسان همراه است خصوصا موسیقی آشقی که مقوله ای است که با ذات انسان در آمیخته و اگر بگوییم انسان با آن متولد شده چیزی جز حقیقت نگفته ایم. پس از میلیون ها سال که انسان کلام را یاد گرفت آوا نیز به آن اضافه شد و چندین هزار سال بعد این آوا قالب بندی شده و رفته رفته علمی تر شد و پس از آن که انسان سیر تکاملی را پشت سر گذاشت، زندگی خود را با موسیقی بیان و برای آرامش دادن به خود استفاده کرد.
موسیقی چه تاثیری در فیزیک انسان دارد ؟
در اواخر قرن ۱۹ دانشمندان موسیقی را در حیات فیزیکی انسان مورد بررسی قرار دادند و این تحقیقات با مرور زمان علمی تر شد. همچنین آزمایش های گوناگونی را بر روی موجودات زنده انجام دادند و به مرور زمان مراکز موسیقی درمانی گشایش یافت. حدود سی سال پیش که استعمارگران دنیا یک نوع لهو و لعب را به عنوان موسیقی به نام های جاز- پاپ- راک- رپ- هوی متال و… به وجود آوردند پژوهشگران نیز با بررسی به این موسیقی پرداختند که اینها نه تنها موسیقی نیستند بلکه یک نوع ویروس خطرناک هستند.
طبق نظر دانشمندان اثرات منفی این نوع موسیقی ها عبارتند از: بالا رفتن فشار خون، سکته های قلبی و مغزی، عوارض عصبی، سرطان های مختلف، جنون، تشنج و… هستند که این ها حس منفی انسان را تقویت کرده و به سوی جنایات و خیانت سوق می دهند و یا حتی خود کشی. کسانی که با این نوع موسیقی ها مشغول و یا گوش می دهند یا مریض هستند و یا تبهکارانی بیش نیستند به طوری که این امر در پارتی ها هم مشاهده می شود که با گوش دادن به این نوع موسیقی و مصرف قرص های روان گردان هیجان زده شده و گاهی تا پای مرگ هم پیش می روند.
طبق نظر دانشمندان اثرات مثبت موسیقی ملایم و معنوی عبارت اند از: تقویت حافظه، کمک به برگرداندن سلامتی، تقویت قدرت درک انسان، کمک به عملکرد یکپارچه مغز انسان، کمک به حل نارسایی های گفتاری و شنیداری، تقویت قدرت درک انسان هنگامی که با دریافت بصری همراه باشد، تقویت جنین در شکم مادر، احساس آرامش و… را در بر می گیرد.
در بحث موسیقی درمانی نیز از این نوع موسیقی های آرام و ملایم استفاده می کنند که کمک زیادی به سلامت انسان می کند. این تحقیقات در دانشگاه های معتبر دنیا از جمله آکسفورد- کالیفرنیا و … انجام شده است که می توانید برای اثبات این مطالب به سایتsearch engirf و یا amazon.comمراجعه کنید
دانشمندان می گویند یک موسیقی مناسب می تواند بین جسم و ذهن شما تعادل برقرار کند، و از سوی دیگر یک موسیقی منفی یا نامناسب می تواند شما را سرشار از نفرت کند و به شما آسیب روحی و جسمی بزند.
بنده نیز بعد از چندین سال تحقیق به این نتیجه رسیدم کسانی که به موسیقی های ملایم و معنوی گوش می دهند سالم هستند و افرادی که به موسیقی های ترسناک و یا صداهای ناموزون گوش می دهند افراد مریض و نا سالم هستند.
هر موسیقی که برخاسته از قلب پاک و احساسات پاک باشد سبب می شود انسان روز به روز شاداب تر باشد. و اگر افراد جامعه شاداب باشد جامعه نیز سالم می باشد. موسیقی نه تنها در فیزیک انسان بلکه در فرهنگ اجتماعی- امنیت اجتماعی- اقتصادی و … تاثیر بسزایی دارد. بنده نیز مطالبی در این زمینه نوشته ام که به زودی در قالب کتاب منتشر خواهد شد.
حالا که از اثرات منفی و مثبت موسیقی بحث کردیم بهتر است از موسیقی آذربایجانی سخن گویید که در ایم میان دارای چه مختصاتی است؟
موسیقی نیز مثل همه موجودات دسته بندی شده است و این دسته بندی عبارت است از موسیقی شاد- غمگین- حماسی- عرفانی و…
یک دانشمند امریکایی می نویسد من تمام موسیقی ملل جهان را بررسی کردم که در هر کدام از موسیقی کشورها فقط یکی از این شاخه ها را مشاهده کردم، در بعضی از کشور ها از جمله هندوستان ۲ شاخه از این دسته بندی ها را دیدم ولی در ایران شهری به نام تبریز وجود دارد که یک نوع موسیقی آشیقی وجود دارد که هر ۴ دسته را در این موسیقی را دارد. او می نویسد متاسفانه خودشان هم نمی دانند که صاحب چه گنجینه ای هستند.
واقعا جای تاسف دارد که ما صاحب این موسیقی معنوی و علمی باشیم ولی به دنبال لهو و لعب های دنیا باشیم.
دانشمندان اولین فضاپیمایی که می خواستند به فضا بفرستند به این فکر افتادند که اگر در کرات دیگر موجودی پیدا شد با چه وسیله ای ارتباط برقرار کنیم؟ پس از چندین سال تحقیق به این نتیجه رسیدند که فقط با موسیقی امکان پذیر است. حالا با کدام موسیقی می توان ارتباط برقرار کرد؟ پس از بررسی موسیقی های دنیا به این نظر رسیدند که تنها با موسیقی آشیقی چنین امری ممکن می باشد که در نتیجه این تحقیق دو ساعت از موسیقی آشیقی ضبط شده و با فضاپیما به فضا فرستاده شد. پس نتیجه می گیریم که موسیقی آذربایجانی از نظر جایگاه در جهان بالاترین رتبه را دارد.
به نظر شما چرا فرهنگ ما، معنویات ما و از همه مهم تر موسیقی ما روز به روز کم رنگ تر می شود ؟
یکی از عالمان می گوید اکثریت عوام و اقلیت خائن یک جامعه را به نابودی می کشد. اگر تاریخ را بررسی کنیم می بینیم که ما هم دچار همین مسئله شده ایم. به نظر بنده ما غافل شدیم و غارتگران از این فرصت استفاده لازم را بردند. خواهش بنده این است که بیایید عاقلانه حرکت کنیم و به خودمان اجازه فکر کردن بدهیم. درست فکر کنیم و با چیز های پوچی که به ما تحمیل شده زندگی نکنیم. اگر عاقلانه فکر کنیم می توانیم تمام محور های خودمان را، که موسیقی نیز از مهم ترین محور های فرهنگ ماست، تقویت کنیم و فرهنگ خود را به دنیا ارایه دهیم، چرا که هویت هر ملت موسیقی آن ملت است. چون هر ملت فرهنگ خود را با موسیقی بیان می کند خصوصا موسیقی آشیقی که گویای تاریخ- تمدن- فرهنگ- معنویات و حتی موقعیت های مناطق جغرافیایی ما را بهتر از هر چیز یا کتابی بیان می کند.
در حال حاضر مشغول به چه فعالیتی هستید و چه تدابیری در موسیقی آشیق انجام داده اید؟
بنده درحال حاضر با یک گروه ۱۴ نفره در حال تمرین کنسرت هستیم و در آینده ای نه چندان دور در صحنه حاضرخواهیم شد. حرف آخر بنده این است که هدف بنده در این جا تخریب هیچ کس یا هیچ چیزی نیست بلکه فقط می خواستم واقعیت ها را بیان کنیم.
گفتگو از : نیما حامدایمان
رحمان
تاریخ : ۲۰ - بهمن - ۱۳۹۴
با سلام.. بنده نوازنده تنبک هستم و از جایی که سازمن ریتم است دمتعلق به همه دنیا وآشنایی نسبی دارم با موسیقی ملل .موسیقی آذربایجان را کامل ترو پخته تر میدانم.. مخصوصا موسیقی موغام…